در پژوهشگاه صنعت نفت؛
پايلوت ارزيابي كاتاليستهاي آلومينا و تيتانياي فرآيند كلاوس طراحی و به بهرهبرداري رسيد
اولين پايلوت ارزيابي كاتاليستهاي آلومينا و تيتانياي فرآيند كلاوس در پژوهشكده كاتاليست در پژوهشگاه صنعت نفت، طراحي، ساخت و راهاندازي شد.
دكتر سپهر صديقي، مدیر گروه مهندسی واکنشهای کاتالیستی پژوهشگاه صنعت نفت، در گفتگو اختصاصي با واحد خبر روابط عمومي پژوهشگاه صنعت با بيان اینکه يكي از فرآيندهاي مورد استفاده در حذف سولفيد هيدروژن و ديگر تركيبات گوگردي، فرايند كلاوس است، تصريح نمود: اين فرآيند از نظر اقتصادي و محيط زيستي از اهميت بهسزايي برخوردار است و با توجه به آنكه كاتاليستهاي بر پايه تيتانيا و آلومينا، ماده اصلي مصرفي در راكتورهاي اين فرآيند ميباشند، ارزيابي و انتخاب صحيح اين كاتاليستها با هدف ساخت و استفاده از آنها بايد در شرايطي مشابه به شرايط عملياتي و با استفاده از روشهاي استاندارد مورد ارزيابي قرار گيرند.
وي در همين راستا تصريح كرد: به منظور پيشبرد اهداف تعيين شده در زمينه اين فرآيند، اولين پايلوت ارزيابي كاتاليستهاي آلومينا و تيتانياي فرآيند كلاوس در پژوهشكده توسعه فناوریهای كاتاليست پژوهشگاه صنعت نفت، طراحي، ساخت و راهاندازي شده است.
ايشان به مزيتهاي اين پايلوت كه توسط محققين پژوهشگاه صنعت نفت طراحي و ساخته شده است اشاره كرد و گفت: در اين پايلوت ميتوان كليه كاتاليستهاي آلومينا و تيتانياي مورد استفاده فرآيند كلاوس در صنايع نفت و گاز را مورد ارزيابي قرار داده و فعاليت آنها را با دقت بالا بررسي كرد.
صدیقی افزود: با انجام آزمونهاي مختلف در دما و سرعتهای فضایی متعدد بر اساس الگوی طراحی آزمایش، ميتوان مدل سینتیکی توسعه داده و ضرایب مدل را با استفاده از نتایج آزمونهای راکتوری، تنظیم نمود.
مدیر گروه مهندسی واکنشهای کاتالیستی پژوهشگاه با تاكيد بر اينكه اين پايلوت از ويژگيهاي متعددي برخوردار است، تصريح كرد: ساخت خوراك گازي با درصدهاي متفاوت از H2O، H2S، CS2 و SO2، بارگذاري مقدار 5 تا 40 سي سي كاتاليست و مجهز بودن به سيستم آناليز گاز به صورت بر خط با روش گازكروماتوگرافي براي خوراك و محصول، از مهمترين ويژگيهاي اين پايلوت مهم محسوب ميشود
به گفته دکتر صديقی، سيستم كنترل پروفايل دماي داخلي و خارجي بستر كاتاليستي و سيستم جداسازی آب و گوگرد با كنترل دما نيز از ديگر ويژگيهاي پايلوت ارزيابي كاتاليستهاي آلومينا و تيتانياي فرآيند كلاوس ميباشد.
ايشان با بيان اينكه نتايج حاصل از اين تحقيقات در مراحل اوليه بسيار رضايتبخش ميباشد، تصريح كرد: آزمونهاي اوليهاي كه براي ارزيابي كاتاليست تيتانيا و آلوميناي شركت Axens فرانسه در اين سیستم انجام شده نشان داده كه ميزان تبديلH2S و CS2 بدست آمده با مقدار گزارش شده توسط اين شركت، مطابقت داشته است. آزمونهای ارزیابی عملکرد و سینتیکی در شرایط دمایی و سرعت فضایی مختلف، اثبات نموده است که کاتالیستهای آلومینا و تیتانیای ساخته شده توسط پژوهشگاه صنعت نفت در مقایسه با نمونههای خارجی، بازدهی قابل قبولی برای انجام واکنشهای کلاوس داشته، از اينرو تولید این کاتالیستها با استفاده از دانش پژوهشگاه، از لحاظ فرآیندی و اقتصادی، موفقیت آمیز بوده است.
وي با بيان اينكه در اين زمينه پژوهشگاه صنعت نفت و شركت ملي گاز همكاريهاي گستردهاي را با يكديگر انجام دادهاند، تصريح كرد: تاکنون با حمایت مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز، پروژههایی در پژوهشکده توسعه فناوریهای کاتالیست پژوهشگاه صنعت نفت با استفاده از این سیستم به منظور تدوین دانش فنی ساخت کاتالیستهای آلومینا و تیتانیا و توسعه مدل آدیاباتیک برای طراحی راکتورهای کلاوس در مقیاس صنعتی با استفاده از نتایج آزمونهای سینتیکی در مقیاس بنچ، انجام شده است.
صدیقی در همين راستا افزود: علاوه بر این، با استفاده از این پایلوت، ارزیابی عملکرد کاتالیستهای تولیدی شرکتهای داخلی برای واحدهای کلاوس فازهای پارس جنوبی و همچنین صحهگذاری ابعاد و شرایط فرآیندی راکتورهای کلاوس در پروژه های طراحی پایه پالایشگاه های گاز الفرقلوس و ایلام نیز انجام شده است.
ایشان در خاتمه تصريح كرد: در حال حاضر مشابه چنین سیستمی با کارایی فوق در داخل کشو وجود ندارد و امید است که بتوان در آینده با خرید و راهاندازی دستگاه پیشرفتهتر آنالیز خوراک و محصول، کاتالیستهای فرآیندهای تصفیه گاز باقیمانده را نیز مورد ارزیابی و مطالعات سینتیکی قرار داد.
در خاتمه لازم است از مساعدت ریاست محترم پژوهشکده توسعه فناوریهای کاتالیست پژوهشگاه صنعت نفت و سایر همکاران بویژه همکاران محترم پایلوت، تشکر و قدردانی نمایم.